Ontwerp binnentuin stroom door Marita Koch

Marita Koch van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten maakte het ontwerp voor de binnentuin van Stroom. Dus vind je straks midden in het woningblok een groen hart waar positieve energie en water volop stromen. Marita neemt je mee naar buiten.

“De binnentuin heeft een hoogteverschil door de gedeeltelijk half verdiepte parkeergarage. Deze groene tuin, van circa 2.200 m², daagt kinderen uit van de geijkte paden te gaan en via de binnentuinen hun vriendjes op te zoeken. Ook wordt het hemelwater binnen het bouwblok geborgen voor een duurzame leefomgeving.”

Een mooie kans

“Wij zagen deze drie uitgangspunten als een kans om hier iets bijzonders van te maken. In ons integrale ontwerp komen ‘mooi’, ‘praktisch’, ‘sociaal’ en ‘duurzaam’ samen. Juist doordat alles zo in elkaar grijpt, zijn de kwaliteit en uitstraling voor lange tijd geborgd.

Tijd voor een praatje

“Op het punt waar de verschillende niveaus van de tuinen bij elkaar komen, maken we een ovaalvormige trap. Deze brede trap nodigt uit om te zitten en stimuleert ontmoeting. Ook de glijbaan maakt gebruik van de hoogteverschillen in de tuin. Speels en functioneel. De velden hebben in het midden een grasveld. Dit zijn vooral voor de kleinste inwoners van Stroom perfecte plekken om veilig te spelen. Ben je wat groter, dan ga je in de naastgelegen parken op avontuur. Natuurlijk zit je ook heerlijk in de binnentuin als je de zon óf de schaduw wilt opzoeken. De zitrand rondom het hogere deel en de keien lenen zich ervoor! Stroom is voor elke levensfase een fijne plek om te wonen.”

Thuiskomen

“Veelal kom je thuis via de parkeergarage waar je je fiets in de gemeenschappelijke fietsberging zet en je auto parkeert. Via één van de twee entree-deuren betreed je de binnentuin en via het pad rondom de tuinen wandel je naar huis. Je ziet wat buren, kinderen spelen en het kleurt er heerlijk groen. Een fijn gevoel van thuiskomen.”

Groen plan

“De gekozen beplanting is kleurrijk en elk seizoen mooi. Ook zorgt deze voor voldoende privacy in je eigen tuin. De binnentuin van Stroom heeft een heel natuurlijke uitstraling. Om hier het hele jaar van te kunnen genieten, kan het onderhoud van de binnentuin uitgevoerd worden door de bewoners zelf of worden uitbesteed door de bewoners. De paden rondom de tuinen worden gemaakt van split, zodat het regenwater kan infiltreren en de trap wordt uitgevoerd met kleine gebakken klinkers.”

En nu jij!

“Ik kan niet wachten om het resultaat te zien en ik ben heel benieuwd wat de bewoners van hun tuin gaan maken. Het zou heel mooi zijn als ze het natuurlijke en duurzame karakter voortzetten.”

 

Mogen wij jou op de hoogte houden?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang alle nieuwe updates